2012. február 18., szombat

Angol kertek

Az angol kertek egészen mások, mint amilyeneket itthon megszokhattunk. Vadregényesek, romantikusak, igazi álmodozóknak valók. Nem szabályosak, átláthatóak, hanem inkább a kalandozni vágyók számára ideálisak. Ha pedig valakinek éppen ezek tetszenek, miért ne rendezhetné a saját kertjét angol módra, akárhol is él?

Ösvények: A kacskaringós, szabálytalan utacskák elmaradhatatlanok, ha az igazi angol hatásra törekszünk. Az út mellé ültessünk növényeket, fákat amelyek árnyékot adnak!

Tisztás: A sok buja növény és fa között, ha elég nagy a terület amivel gazdálkodhatunk, megfér egy zöld, füves tisztás is! Ide ültethetünk nárciszokat, kihelyezhetünk egy padot vagy hintaágyat, hogy gyönyörködhessünk a természetben!

forrás (Laura Nolte, Kew Gardens, Brentford)

Tavak: Ha szeretnénk megtörni a növények kesze-kusza rengetegét, helyezzünk el kisebb-nagyobb tavacskát is a kertben! Akár halakat vagy szökőkutat is telepíthetünk bele, természetesen a vízi növények mellett.


Lugasok: Az ösvényünk kezdetéhez helyezzünk rózsával befuttatott lugast és máris romantikusabb lesz az összhatás! Ha valami, akkor a rózsa biztos nem hiányozhat angolosított kertünkből!

forrás (Maine’s Old Sheep Meadows Nursery)

Szobrok: Kitehetünk a kőtálaktól kezdve az embert ábrázoló szobrokig bármit, ami kőből van, réginek tűnik és félig be van nőve valamilyen ágaskodó növénnyel.

forrás (Barakura English Garden)

Virágok: A lényeg, hogy minél színesebbek legyenek és nyugodtan nézhetnek ki úgy, mint a vadvirágok, hiszen összhatás tekintetében a színkavalkád is lehet olyan gyönyörű, mint egy precízen megtervezett tulipános kert. Ha mégis inkább 1-2 színben gondolkodunk, talán válasszuk a lilát vagy a sárgát! Én legalábbis angol kertészeti magazinokat nézegetve ezeket látom a legtöbbször. Itt találsz egyébként egy jó kis válogatást virágokból!



Állatok: Az állatok sem maradhatnak el egy hangulatos angol kertből, így érdemes már csak ezért is tavat telepíteni, virágokat ültetni, madáretetőket, fürdőket kihelyezni, hogy ők is tanyát verhessenek a parkunkban! (forrás)

Házfalak: Falainkat se hagyjuk csupaszon, érdemes a tövükbe kúszónövényeket ültetni!

forrás: The English Garden 2011/március

Ha részletesebben érdekel a téma, akkor magyar honlapok közül a Gazigazito.hu -t tudom ajánlani, ahol számtalan tippet találsz kifejezetten az angol kertek kialakításához. Ha inkább gyönyörű, inspiráló képeket nézegetnél vagy szívesen olvasnál angolul a kerttervezésről érdemes beszerezned a The English Garden magazin néhány számát!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Gyönyörűek a képek, a valóságban még szebb lehet ! Sajnos a fővárosban nagy veszélyben volt egy ehhez hasonló szemlélettel
megalkotott tájképi kert, tönkre is tették egy új bérlőnek való átadás
következtében. A közel 30 év alatt kialakult növényegyüttesből a
pusztítás után csak a nagy fák maradhattak meg, cserje és aljnö-
vényzet helyett sártenger lett tavaszra.

Megjegyzés küldése